Door corona werken we anders. Onze balies zijn gesloten. U kunt een reparatie zelf online aanvragen. Regel uw woonzaken gemakkelijk online of neem contact op via chat of telefoon.
Veelgestelde vragen

Woningverbetering en aanpassingen

Wie doet wat? Wie doet wat?

Onderhoud
Voor sommige onderhoudswerkzaamheden aan uw woning bent u zelf verantwoordelijk, er is ook onderhoud dat de Alliantie doet.

Door een Serviceabonnement af te sluiten, kunt u sommige dingen die uw zelf moet doen, ook door de Alliantie laten uitvoeren.

Woning verbeteren
Wilt u iets in uw woning laten verbeteren? Dat kan soms met een Individuele Woning Verbetering (IWV). De Alliantie verbetert dan iets aan uw woning waardoor de waarde - en dus ook uw huur - stijgt.

Als u zelf iets aan uw woning wilt verbeteren of veranderen, noemen we dit een Zelf Aangebrachte Voorziening (ZAV). Hiervoor moet u meestal toestemming vragen. Een zelf aangebrachte voorziening moet vaak teruggedraaid worden als u de woning weer verlaat, let daarop voordat u eraan begint.Wat is een individuele woningverbetering (IWV)? Wat is een individuele woningverbetering (IWV)?

Een IWV is een Individuele Woning Verbetering die wordt uitgevoerd door de Alliantie. We verbeteren iets aan uw woning, deze neemt daardoor in waarde toe. Uw huurkosten gaan dus omhoog, maar de leefbaarheid van de woning ook. Er zijn drie soorten IWV's: 

 • Cv plaatsen; 
 • Dubbel glas aanbrengen. Dit kan alleen bij eengezinswoningen, voor de gehele woning. 
 • Tweede toilet plaatsen. Hiervoor moet er al een afvoer aanwezig zijn. Als u niet weet of dit het geval is, neem dan contact met ons op via het contactformulier.

De Alliantie voert geen kleine ingrepen uit zoals een verhoogd toilet, toiletbeugels of een douchezitje. Hiervoor kunt u de gemeente benaderen of zelf een aannemer inschakelen.  

Hoe bepalen we de kosten?
Allerlei onderdelen van de woning, zoals de grootte en het aantal kamers, kennen we punten toe. Het totaal aantal punten bepaalt de huurprijs, dit heet het woningwaarderingsstelsel (WWS). Zo bepaalt de Alliantie de huurprijs.

Stel: uw huis heeft geen cv, u vraagt een IWV aan. Door de nieuwe cv-installatie neemt het aantal verwarmde vertrekken toe. De woning krijgt meer punten en de huurprijs stijgt met rond de 45 euro per maand.

IWV aanvragen
Als u denkt aan de voorwaarden te voldoen kunt u een IWV bij ons aanvragen via het contactformulier. Sommige woningverbeteringen regelt de Alliantie niet, maar kunt u zelf uitvoeren via een ZAV : Zelf Aangebrachte Voorziening. 

Na het ontvangen van uw aanvraag komen we bij u langs. We beoordelen of de verbetering past in het huur- en onderhoudsbeleid van uw woning. We vragen een offerte aan bij een aannemer en sturen u een verklaring. Als u akkoord bent stuurt u deze naar ons terug. Daarna gaat de aannemer aan het werk. De kosten betaalt u in één keer of per maand door een huurverhoging, vanaf het moment dat het werk klaar is.

Wat is een Zelf Aangebrachte Voorziening (ZAV)? Wat is een Zelf Aangebrachte Voorziening (ZAV)?

Als u zelf iets wilt veranderen aan uw woning, heet dat een Zelf Aangebrachte Voorziening (afgekort als ZAV). Sommige aanpassingen mag u uitvoeren zonder het te melden. Bijvoorbeeld kleine veranderingen in de woning die gemakkelijk kunnen worden teruggedraaid: het ophangen van een spiegel, een plankje in de badkamer, of een schilderij.

Alle andere veranderingen die u wilt aanbrengen, moeten schriftelijk aangevraagd worden bij de Alliantie. Alleen als u van ons toestemming heeft, mag u de veranderingen uitvoeren. U vult hiervoor het ZAV aanvraagformulier in en stuurt dit naar ons via het  contactformulier.

Let op, een ZAV heeft een aantal regels en voorwaarden:

 • Voor alle veranderingen moet toestemming gevraagd worden.
 • U mag geen veranderingen aanbrengen die gevaar, overlast of hinder voor de Alliantie of voor anderen kunnen opleveren.
 • Voor veranderingen aan de buitenkant van de woning moet u ook vooraf schriftelijke toestemming aanvragen, en toestemming krijgen van de Alliantie.
 • De Alliantie geeft nooit toestemming voor het plaatsen van schotelantennes, antennes en zendmasten.
 • De ZAV moet altijd voldoen aan voorschriften die door de overheid of door nutsbedrijven zijn gegeven. De Alliantie kan aanvullende voorwaarden stellen voordat er toestemming gegeven wordt. Deze kunnen bijvoorbeeld gaan over:
  • De te gebruiken materialen;
  • Het voorkomen van schade aan de constructie van de woning of het gebouw;
  • (Bouwtechnische) voorschriften van de overheid;
  • Onderhoud van de verandering;
  • Aanvullende voorzieningen om overlast voor anderen te voorkomen;
  • Voorwaarden over verzekering, belasting en aansprakelijkheid.
 • Aan het einde van uw huurovereenkomst moet u de woning opleveren in oorspronkelijke staat. Als u veranderingen of toevoegingen heeft gedaan, moet u deze zelf weer weghalen. Soms mag of moet de verandering blijven. Hiervoor komt een medewerker van de Alliantie de woning bekijken of u ontvangt een brief.
 • Als de Alliantie bij het uitvoeren van (dringende) werkzaamheden, onderhoud of renovatie hogere kosten maakt door uw verandering of toevoeging, moet u die extra kosten betalen;
 • Soms moet uw aanpassing aan de woning weggehaald worden. Bijvoorbeeld als er werkzaamheden door de Alliantie worden uitgevoerd en we er niet bij kunnen.
 • U moet de verandering verwijderen als de Alliantie dat verzoekt. Als daar kosten voor gemaakt moeten worden, komen die kosten voor uw rekening. De Alliantie is nooit verplicht schadevergoeding of andere tegemoetkoming aan u te betalen.
 • Alle veranderingen en toevoegingen die u heeft aangebracht zonder toestemming van de Alliantie of die niet voldoen aan regels van de overheid of andere instanties, moet u verwijderen als de Alliantie dat verzoekt. Onderhoud en herstel van veranderingen en toevoegingen komen voor uw rekening.
 • Als de aanpassing vervangen moet worden, moet u die kosten betalen.
 • U bent aansprakelijk voor schade die wordt veroorzaakt door de verandering of toevoeging.
 • Als de Alliantie veranderingen of toevoegingen herstelt of vervangt, is dit altijd op standaardniveau. Dit kan betekenen dat apparatuur of voorzieningen niet vernieuwd maar verwijderd worden uit uw woning, omdat deze apparatuur of voorzieningen volgens de Alliantie niet behoren tot de standaarduitrusting van de woning.


Deze informatie geldt ook voor veranderingen of toevoegingen die door de vorige huurder zijn aangebracht en in overleg met de Alliantie zijn overgenomen.


Categorie aanpassingType aanpassingToestemming nodig? Overige opmerking
Buitenkant woning:Zonnescherm/rolluikenJaKan eventueel worden overgenomen door de nieuwe huurder.

ZonnepanelenJa
 (Schotel)antenneJa 
 SerreJaKan eventueel worden overgenomen door de Alliantie. Moet worden verwijderd als het niet aan de voorwaarden voldoet.
 Stenen garage/bergingJa 
 Houten garage/bergingJa 
 Berging + uitbouwJa 
 CarportNee 
 DakkapelJa 
 DakraamJa 
 KozijnindelingJa 
Deuren:KattenluikNeeBij verhuizing deur vervangen.
 Binnendeur vervangenNee 

Slot aanbrengen op binnendeurNeeMag, mits deze netjes wordt geplaatst, de deur niet beschadigt en de volgende bewoner deze ook kan gebruiken. Geen hangslot, maar een standaard slot met sleutel.
 Buitendeur vervangenJaBij VvE niet toegestaan.
 Schuifpui/schuifdeurJaBij VvE niet toegestaan.
Gas, elektra en water:Internet aansluitingNee 
 Bel-systeem aanbrengenNee 
 Niet standaard schakelmateriaal vervangenNee 
 Groepenkast wijzigen/extra groepen aanbrengenJa 
 Wasmachine schakelaar, aan- en afvoer aanbrengen of veranderenJa 
 Vaatwasmachine aansluiting aanbrengenJa 
 Gat geveldoorvoer wasdroger/afzuigkapNeeVoorwaarde: afsluitbaar middels roosters.
Hang en sluitwerk:Inbraakbeveliging hang- en sluitwerkNee 
 Niet standaard hang- en sluitwerkNee 
 InbraakalarmNeeKan eventueel worden overgenomen door de nieuwe huurder.
Isolatie:VoorzetramenNeeKan eventueel worden overgenomen door de nieuwe huurder.
 TochtstrippenNee 
 Isolatie van gevel/dak/vloerJa 
 DubbelglasJaKan worden aangevraagd bij de Alliantie. Wordt huurverhoging voor gerekend.
Trap:Leuning en/of traphek vervangenNee 
 Niet standaard leuningNee 
 Vaste trap naar zolderJaLet op: als u de zolderkamer als aparte kamer wilt gebruiken, moet u dit apart aanvragen.
Zolder:Zolder beloopbaar makenJa 
 ZolderkamerJa 
Tuin:Erfafscheiding / pergolaJa 
 Tuinhuisje zonder funderingNee 
 Bestrating (standaard oppervlakte van Alliantie)Nee 
 DierenverblijfNeeBij verhuizing moet het worden verwijderd.
 Zitkuil en vijverNeeBij verhuizing moet het worden verwijderd.
 Extra verlichtingNee 
 BuitenwaterkraanNee 
Badkamer, keuken en/of toilet:Vervanging badkamer, keuken en/of toilet **Ja 

Extra keukenkastennee
 Aanbrengen 2e toiletJaKan worden aangevraagd bij de Alliantie middels een IWV. Wordt wel huurverhoging voor gerekend.
Verwarming:Cv-installatie gesloten systeemJaKan worden aangevraagd bij de Alliantie. Wordt wel huurverhoging voor gerekend.
 Vervangen Cv-ketel en geiser door combi-ketelJa 
 Extra radiatorenJa 
 Cv-installatie/geiser open systeemNiet toegestaan 
 ThermostaatkranenNee 
 Straalkachel in doucheruimteNeeKan eventueel worden overgenomen door de nieuwe huurder.
 GevelkachelNiet toegestaan 
 Rookgasafvoer gevel plaatsenJa 
 Radiator verwijderen/verplaatsenJa 
 Zonnepaneel/ZonneboilerJa 
Vloerafwerking:Vloerbedekking/tapijtNee 
 NovilonNee 
 Laminaat (isolatiewaarde > 10 db vereist)Nee 
 Parket (isolatiewaarde > 10 db vereist)Nee 
 Kurk/plavuizen (isolatiewaarde > 10 db vereist)JaPlavuizen of tegels zijn in gestapelde bouw niet toegestaan.
 Linoleum/MarmoleumNeeMag blijven liggen als de Alliantie dit als ondervloer accepteert.
Let op: woont u in een VvE, dan moeten aanpassingen die met de schil/buiten/algemene delen van de woning/pand te maken hebben altijd worden aangevraagd.
Moet ik aanpassingen in mijn woning melden? Moet ik aanpassingen in mijn woning melden?

Voor bepaalde aanpassingen in uw woning heeft u toestemming nodig van ons. En soms moet de woning in de oude staat hersteld worden als u verhuist. Controleer wat van toepassing is vóórdat u de aanpassing doet.

Toestemming bij de Alliantie vraagt u aan via het contactformulier.

Licht ook uw verzekering in als u iets verandert in huis. Zelf aangebrachte voorzieningen - wijzigingen in uw woning - vallen niet onder de opstalverzekering van de Alliantie. Ook vallen ze vaak niet onder een inboedelverzekering. U moet dan het onderdeel ‘huurdersbelang’ laten opnemen. Vraag uw verzekeraar om meer informatie.

Hoe kan ik mijn woning aanpassen om thuis blijven wonen? Hoe kan ik mijn woning aanpassen om thuis blijven wonen?

Soms past uw huis niet meer bij uw situatie, maar wilt u wél graag thuis blijven wonen. Het is niet altijd nodig om te verhuizen. Kleine en grote aanpassingen in de woning kunnen ervoor zorgen dat u prettig en zelfstandig kunt blijven wonen. Sommige dingen kunt u zelf (laten) doen, zoals het monteren van een douchezitje of het aanbrengen van handgrepen. Hiervoor hoeft u geen toestemming aan de Alliantie te vragen. 

Soms zijn er grotere aanpassingen nodig in uw woning, zoals het aanbrengen van een hellingbaan bij de voordeur of het plaatsen van een in hoogte aangepast keukenblok of toilet. Hiervoor kunt u gebruik maken van de WMO: Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Neem contact op met de afdeling WMO van uw gemeente als u een aanpassing wilt laten doen in uw woning. Als de gemeente de aanvraag goedkeurt, voert de gemeente of de Alliantie de werkzaamheden uit. Dit is afhankelijk van waar u woont.