Wet Maatschappelijk Ondersteuning

Wat is de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO)?

Gemeenten moeten er voor zorgen dat mensen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. De gemeente geeft ondersteuning thuis via de Wet maatschappelijke ondersteuning (= WMO). Het is mogelijk dat er een moment komt waarop uw woning niet meer past bij uw behoefte. U wilt echter wel zo lang mogelijk thuis blijven wonen, ook als u ouder bent of een handicap heeft. Het is niet altijd nodig om te verhuizen. Kleine en grote aanpassingen in de woning kunnen ervoor zorgen dat u prettig en zelfstandig kunt blijven wonen.

Kleine aanpassingen
Kleine aanpassingen kunt u zelf (laten) aanbrengen in de woning. U hoeft daarvoor geen toestemming aan de Alliantie te vragen. Kleine aanpassingen zijn bijvoorbeeld het plaatsen van een verhoogde toiletbril, het monteren van een douchezitje en het aanbrengen van handgrepen.

Grote aanpassingen
Als er grotere aanpassingen nodig zijn in uw woning, zoals het aanbrengen van een hellingbaan bij de voordeur of het plaatsen van een in hoogte aangepast keukenblok, kunt u contact opnemen met de afdeling WMO van uw gemeente. Als de gemeente de aanvraag goedkeurt, zal de gemeente de werkzaamheden uitvoeren of de Alliantie. Dit is afhankelijk van waar u woont.