Veilig wonen

Wat is een doorvalbeveiliging? Wat is een doorvalbeveiliging?

Een doorvalbeveiliging is een stang voor een raam of glaspaneel, die voorkomt dat je erdoorheen valt. Op de begane grond is zo’n beveiliging niet nodig, maar op de verdiepingen daarboven meestal wel. 

In het Bouwbesluit staat dat ieder raam met een lage borstwering - het muurgedeelte onder het kozijn - een doorvalbeveiliging krijgt. De stang wordt op het kozijn of de muur gemonteerd. Hou het veilig en volg de regels:

  • De doorvalbeveiliging is niet bedoeld om tegenaan te leunen of te hangen;
  • Het verwijderen of opnieuw bevestigen van de doorvalbeveiliging mag niet en kan tot ernstige ongelukken leiden.

 Je kan zelf controleren of je doorvalbeveiliging voldoet: 

  • Heb je een raam dat open kan? Dan moet de afstand tussen de vloer en de onderkant van het raamkozijn 60 cm of groter zijn. Is de afstand kleiner? Dan is een doorvalbeveiliging verplicht.
  • Heb je een balkon? Dan moet het balkonhek minimaal 90 cm hoog zijn. Is het lager? Dan is een extra doorvalbeveiliging nodig.

Als je een doorvalbeveiliging wilt aanvragen of je weet niet zeker of je doorvalbeveiliging nog veilig is, kan je contact opnemen met ons. Als de doorvalbeveiliging kapot is, vraag je een reparatie aan. 


Hoe krijg ik het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW)? Hoe krijg ik het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW)?

Het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) wordt gegeven aan woningen die op een aantal manieren beschermd zijn tegen inbraak. 

Het inbreken in een slecht beveiligde woning duurt maar 30 seconden. Een inbreker bedenkt zich wel twee keer voor hij een woning uitkiest die het Politiekeurmerk heeft. Goed hang-en-sluitwerk, verlichting en overzicht in de straat en wijk, zorgen ervoor dat inbrekers je woning liever overslaan. De kans op een geslaagde inbraak is tot wel 90% minder.

Als je een PKVW-keurmerk wil voor je woning, kan je zelf contact opnemen. De Alliantie doet niet mee aan dit keurmerk, maar probeert bij nieuwbouw en renovatie wel zoveel mogelijk te voldoen aan de eisen van het PKVW. 

Krijg ik hulp na een noodsituatie? Krijg ik hulp na een noodsituatie?

Na noodsituatie in huis, zoals brand of waterschade, kan je leven even op zijn kop staan. Je bent geschrokken en moet vaak van alles regelen. Vaak is er hulp. Lees in de brochure wat voor hulp je kan krijgen na een noodsituatie.