Regelingen en voorrang

Welke voorrangsregelingen zijn er? Welke voorrangsregelingen zijn er?

Veel woningzoekenden moeten lang wachten voordat ze een passende woning vinden. Doorstroming is – naast het bouwen van woningen – dé manier om de woningmarkt in beweging te krijgen. Doorstroming op de woningmarkt betekent dat een huishouden verhuist van de ene naar de andere woning. De achtergelaten woning komt hiermee vrij voor anderen. Door één verhuizing komt vaak een hele verhuisketen op gang.  

Om deze beweging in de woningmarkt in beweging te krijgen, zijn er in sommige gemeenten voorrangsregelingen ingevoerd. Met deze regelingen kan je makkelijker de stap maken naar een huis dat beter bij je past. Dit is bijvoorbeeld het geval in Amersfoort, Eemnes en Nijkerk

Als je een huis wil kopen, krijg je voorrang als je een sociale huurwoning achterlaat. Kijk voor meer informatie op Ben op zoek. Hier vind je ook aanbod in middensegment- en vrijesectorhuurwoningen waar je als huurder voorrang op krijgt.

Wat is de regeling Van Hoog naar Laag? Wat is de regeling Van Hoog naar Laag?

De regeling Van Hoog naar Laag is een verhuisregeling voor 65-plussers die in een woning wonen op een hogere verdieping, zonder lift. Zij krijgen voorrang op laag liggende woningen (begane grond en 1-hoog), woningen met een lift, seniorenwoningen en WIBO woningen. De voorrang geldt binnen het eigen stadsdeel en is geldig als je huurt van een Amsterdamse corporatie die meedoet aan deze regeling. Als je van deze regeling gebruikt maakt en je bent 65 jaar of ouder, kan je vaak de oude huurprijs meenemen naar de nieuwe woning. Dit kan niet bij nieuwbouwwoningen die voor het eerst verhuurd worden.

Direct aanmelden
Ben je 65 jaar of ouder, op zoek naar een andere woning en voldoe je aan de voorwaarden voor deze verhuisregeling? Meld je dan aan bij je eigen woningcorporatie. Huur je bij de Alliantie, vul dan het aanvraagformulier van Hoog naar Laag in.

Vragen? Stel ze via de chat, rechts onderin het scherm.

Wat doet een wooncoach? Wat doet een wooncoach?

Soms past een woning niet meer bij je levensfase, maar weet je niet goed wat de mogelijkheden zijn. Een wooncoach helpt oudere huurders met advies, informatie en begeleiding als je wilt besluit te verhuizen. 

We luisteren naar je woonwensen, zodat je op een prettige plek terechtkomt. Je verhuizing kan ook voor anderen fijn zijn: als je verhuist, komt deze woning vrij voor een gezin. Het gezin laat misschien wel een woning achter die geschikt is voor jongeren of starters. Zo gaat iedereen er op vooruit.

Meer informatie over deze dienst lees je op onze webpagina over de wooncoach.

Hoe werkt woningruil? Hoe werkt woningruil?

Als huurder van de Alliantie kan je je woning ruilen met die van iemand anders. Daarvoor heb je toestemming nodig van ons en degene met wie je ruilt (de ruilkandidaat). Ook als de andere woning in een ander gebied ligt, kan je van woning ruilen.

Het aanvragen van een woningruil doe je door het formulier Woningruil aanvragen in te vullen. Dit doe je samen met de persoon die de andere woning huurt.

Er zijn een paar regels voor woningruil, lees deze eerst goed door.

Het duurt minstens zes weken voor we een woningruil in behandeling nemen. Als we je gegevens niet volledig ontvangen, dan kunnen wij je aanvraag niet in behandeling nemen. 


Wat is de regeling Van Groot naar Beter? Wat is de regeling Van Groot naar Beter?

Met de regeling Van Groot naar Beter krijg je voorrang als je gaat verhuizen naar een kleinere sociale huurwoning die beter past bij je huishouden. 

Deze regeling geldt in de gemeenten Amsterdam, Almere en Amersfoort, Eemnes en Diemen. Je krijgt voorrang op andere woningzoekenden, en een fijne woning die past bij je huishouden. In sommige gevallen krijg je verhuiskosten vergoedt.

  • Meer informatie over deze regeling in Amsterdam
  • Meer informatie over deze regeling in Amersfoort
  • Meer informatie over deze regeling in Almere
  • Meer informatie over deze regeling in Eemnes
  • Meer informatie over deze regeling in Diemen

Vul het aanvraagformulier Van Groot naar Beter in als je voorrang met deze regeling wil aanvragen.

Wat is een Jongerencontract? Wat is een Jongerencontract?

Met een jongerencontract krijg je - als je voldoet aan de voorwaarden - een huurcontract voor een periode van vijf jaar. Je behoudt je inschrijfduur. Deze regeling is ervoor bedoeld om sneller en makkelijker een woning te vinden in Amsterdam. Er zijn een paar regels:

  • Je woont in de gemeente Amsterdam;
  • Je bent jongere. De leeftijdsgrens verschilt per type woning. Dit staat vermeld in de advertentie van de woning, op WoningNet. 


Het aanbod jongerenwoningen vind je op WoningNet.

Hoe krijg ik voorrang vanuit een rolstoelwoning? Hoe krijg ik voorrang vanuit een rolstoelwoning?

In de Gemeente Amsterdam krijg je voorrang op een andere woning als je verhuist uit een rolstoelwoning. Er zijn een aantal regels:

  • Je woont en verhuist binnen Amsterdam
  • Je woont in een rolstoelwoning en hebt deze niet meer nodig, of
  • Je woont in een rolstoelwoning en wil verhuizen naar een kleinere rolstoelwoning.

Bekijk alle voorwaarden op WoningNet. Voorrang verhuizen uit rolstoelwoningen vraag je aan bij de Gemeente Amsterdam, mail naar rolstoelwoning@amsterdam.nl.

Ontvang verhuiskostenvergoeding bij het verhuizen vanuit je rolstoelwoning
Er is een tekort aan rolstoelwoningen in Amsterdam. De gemeente heeft een aantrekkelijke regeling voor mensen die bereid zijn te verhuizen uit een rolstoelwoning, wanneer zij deze woning niet meer nodig hebben. Je krijgt namelijk een verhuiskostenvergoeding én je mag met voorrang zoeken naar een woning op WoningNet. Interesse? Bekijk hier alle voordelen.

Hoe krijg ik voorrang op nieuwbouw? Hoe krijg ik voorrang op nieuwbouw?

Wij vinden het belangrijk dat we meer mensen kunnen helpen aan een woning. Een manier waarop we dat doen, is door nieuwe woningen te bouwen. Dit doen we voor verschillende doelgroepen. Als je huurt, en valt binnen de doelgroep waarvoor we bouwen, krijg je voorrang. Bovendien geniet je met een nieuwbouwwoning van een woning die is voorzien van de nieuwste techniek en gemakken. Deze regeling geldt in de gemeenten Almere, Amersfoort, Hilversum, Huizen, Wijdemeren, Gooise Meren, Blaricum. Er is een voorrangsregeling voor huurwoningen en koopwoningen.

Voorrang op nieuwbouw (huur)
Als huurder krijg je voorrang op andere woningzoekenden op een nieuwe huurwoning. De voorwaarden en doelgroep verschillen per nieuwbouwproject. Bekijk de huurprojecten. Reageren op een nieuwbouwwoning gaat via WoningNet.

Voorrang op nieuwbouw (koop)
Als je huurt en valt binnen de doelgroep waarvoor we bouwen, krijg je voorrang op nieuwbouw koopwoningen. Deze regeling geldt in de gemeenten Almere, Amersfoort, Hilversum, Huizen, Wijdemeren, Gooise Meren, Blaricum. De voorwaarden en doelgroep verschillen per nieuwbouwproject. Bekijk onze nieuwbouwprojecten.