Overlast

Wat kan ik doen aan burenoverlast?

Iedereen wil prettig wonen. Daarom is het belangrijk dat u en uw buren rekening houden met elkaar. Of dat nu gaat om een huurder of huiseigenaar. Overlast van buren kan heel vervelend zijn en is soms moeilijk aan te kaarten. Voor bijvoorbeeld geluidsoverlast bestaan geen landelijke regels; buren moeten zelf rekening met elkaar houden. U kunt een aantal dingen doen als er sprake is van overlast:

Stap 1: Zelf in gesprek gaan
Vaak is een open gesprek met diegene die u overlast bezorgt de beste manier om het probleem aan te pakken. Veel mensen beseffen niet eens dat zij overlast veroorzaken. Probeer samen tot een oplossing te komen. Meer informatie en tips leest u in de folder samenleven met uw buren.

Stap 2: Buurtbemiddeling
Heeft u zelf geprobeerd de overlast op te lossen, maar verbetert de situatie niet? U kunt dan Buurtbemiddeling inschakelen. Buurtbemiddeling is een onafhankelijke partij die bemiddelt bij problemen tussen bewoners. Er zijn geen kosten aan verbonden. Buurtbemiddelaars begeleiden het gesprek waarin buren samen zoeken naar acceptabele en leefbare oplossingen voor de onderlinge problemen. Per regio zijn dit verschillende instanties.

Stap 3: Schriftelijk melden bij Alliantie
Als u overlast blijft houden kan de Alliantie in sommige gevallen ingrijpen. Vul het overlastformulier in en houdt twee weken lang de overlast bij met een Logboek.docx. Mail de ingevulde formulieren naar: info@de-alliantie.nl of per post naar: De Alliantie, Antwoordnummer 778, 1200 VB Hilversum. Na ontvangst neemt een medewerker van Sociaal Beheer contact met u op.

Meestal worden overlastzaken uiteindelijk opgelost. In heel enkele gevallen leidt overlast tot ontruiming. Dit is een langdurig traject, waarbij een uitgebreid dossier van de overlastveroorzaker nodig is en de rechter eerst een vonnis uitspreekt.