Overlast

Wat kan ik doen tegen overlast van buren?

Om prettig te wonen is het belangrijk dat u en uw buren rekening houden met elkaar. Praten en luisteren naar elkaar is daarbij heel belangrijk. Als er onderling ergernissen zijn, bespreek deze dan met uw buren. Wat de Alliantie kan doen is geheel afhankelijk van de overlastsituatie. In sommige gevallen kan de Alliantie zelf bemiddelen of een derde partij inschakelen voor bemiddeling. Hieronder leest u de volgorde van handelen bij (over)last.

Stap 1: Zelf in gesprek gaan
Als u (over)last heeft van uw buren, probeer dan eerst met hen te praten of schrijf een brief. Wacht hier niet te lang mee, want dan is de irritatie al te hevig. Begin het gesprek niet als u boos bent. Slaap er eerst een nachtje over. Bent u in gesprek, probeer dan afspraken te maken voor een oplossing. Komt u er met de buren niet uit? Dan kunt u zich aanmelden bij Buurtbemiddeling.

Stap 2: Buurtbemiddeling
Vindt u het moeilijk om in gesprek te gaan met uw buren en heeft u hierbij hulp nodig? Dan kunt u buurtbemiddeling inschakelen. Dit is een onafhankelijke partij, opgeleid om te bemiddelen tussen bewoners. Buurtbemiddelaars kunnen u helpen om de overlast of het conflict tussen u en uw buren (weer) bespreekbaar te maken en op te lossen. Zij begeleiden het gesprek waarin buren samen zoeken naar acceptabele en leefbare oplossingen voor de onderlinge problemen. Buurtbemiddeling is gratis. Het is speciaal bedoeld voor de aanpak van problemen tussen buren en of buurtgenoten. Per regio zijn dit verschillende instanties. In het geval van bedreiging adviseren wij u dringend om contact op te nemen met de politie.

Overlast in:
Almere: buurtbemiddeling@deschoor.nl / (036) 527 85 00
Amersfoort/Eemnes: buurtbemiddeling@welzin.nl / (033) 469 24 20
Amsterdam: info@beterburen.nl / (085) 902 28 10
Hoevelaken: buurtbemiddeling@nijkerk.eu telefoonnummer (033) 469 24 20
Soest: buurtbemiddeling@soest.nl / (033) 469 24 20
Hilversum: buurtbemiddeling@versawelzijn.nl / (035) 623 11 00
Huizen/Wijdemeren: buurtbemiddeling@versawelzijn.nl / (035) 623 11 00
Laren/Blaricum: buurtbemiddeling@welzin.nl / (033) 469 24 20

Stap 3: Schriftelijk melden bij Alliantie
U kunt gebruik maken van het registratieformulier. Wij adviseren u gedurende twee weken de overlast bij te houden. Na twee weken kunt u het formulier e-mailen naar: info@de-alliantie.nl of sturen naar: de Alliantie, Antwoordnummer 778, 1200 VB Hilversum.

Download het registratieformulier en het logboek om overlast te registreren.

Na ontvangst zal een medewerker van Sociaal Beheer contact met u opnemen.