Huur opzeggen

Hoe zeg ik de huur op? Hoe zeg ik de huur op?

De huur van je eigen appartement zeg je eenvoudig op via het huuroverzicht in Mijn Alliantie. Dit doe je minimaal 1 maand van tevoren. Eerder kan ook: al 3 maanden vóór je laatste huurdag kan je jouw huur opzeggen. Je opzegtermijn gaat in op de eerste werkdag nadat wij de opzegging hebben ontvangen. 

Bij het opzeggen van de huur moet je ook je nieuwe adres opgeven. Alleen dan kunnen wij jouw opzegging doorvoeren. Via Mijn Alliantie plan je gelijk een voorinspectie in wanneer het jou uitkomt.

Na het opzeggen van de huur ontvang je een bericht waarin we de opzegging bevestigen. Hierin staat waar en wanneer je de huissleutels kunt inleveren en hoe je de woning goed oplevert.

Huur opzeggen voor een middensegment of vrijesectorwoning?
Voor een middensegment of vrije sectorwoning gelden andere voorwaarden om de huur op te zeggen. De huurovereenkomst is afgesloten voor een periode van minimaal 12 maanden. Binnen deze periode kan je de huur niet opzeggen. Ook niet een van de huurders. De opzegtermijn staat in het huurcontract. 

Als een van de huurders na het eerste jaar opzegt, moet de andere huurder vanaf dat moment alleen de huur kunnen betalen (en voldoen aan de inkomenseis).

Regel het direct in Mijn Alliantie >

Huur opzeggen voor een van de bewoners (de medehuurder)
Als je niet meer samen wilt huren, bepaal je samen wie in de woning blijft en de huurovereenkomst voortzet. Voor de andere huurder zeg je de huur op

Hoe zeg ik de huur op van een overleden huurder? Hoe zeg ik de huur op van een overleden huurder?

Als iemand in je naaste omgeving overlijdt, is er veel verdriet. Maar er is ook veel te regelen, zoals het opzeggen van de huur. Dit doe je door het online formulier Opzeggen huur voor overleden persoon in te vullen en een overlijdensakte mee te sturen.

Tot de huur is beëindigd, zijn de nabestaanden verantwoordelijk voor het betalen van de huur. Als er geen nabestaanden zijn, eindigt de huur automatisch aan het eind van de tweede maand nadat de huurder is overleden.

Heb je hulp nodig bij het invullen van het formulier? Stel dan gerust je vragen via de chat. Klik hiervoor op het tekstwolkje onderaan aan de rechterkant van je scherm. Onze medewerkers helpen je graag verder.

Hoe zeg ik de huur op voor iemand anders? Hoe zeg ik de huur op voor iemand anders?

Het kan voorkomen dat iemand zelf de huur niet kan opzeggen, bijvoorbeeld omdat de huurder naar een verzorgingstehuis gaat. Je kunt dan als verzorgende of bewindvoerder de huur voor iemand opzeggen. Hiervoor vul je het online formulier Huur opzeggen voor een ander in.


Hoe zeg ik de huur van mijn parkeerplaats of bedrijfspand op? Hoe zeg ik de huur van mijn parkeerplaats of bedrijfspand op?

Huur je een parkeerplaats of een bedrijfspand? Dan kun je jouw huur schriftelijk of via het contactformulier opzeggen. De opzegtermijn vind je terug in je huurcontract.

Heb je hulp nodig bij het opzeggen van de huur? Neem dan contact met ons op via de chat. Klik hiervoor op het tekstwolkje rechtsonder in je scherm. Onze medewerkers helpen je dan graag verder.


Wat moet ik regelen als één van de huurders verhuist? Wat moet ik regelen als één van de huurders verhuist?

Het kan gebeuren dat één van de twee huurders die op het huurcontract staan verhuist, en de ander blijft. Hoe je dit regelt, verschilt per situatie. Hieronder vind je de de stappen die je moet nemen om je huurcontract aan te passen.

Medehuur stopzetten
Als je niet meer samen wilt huren, bepaal je samen wie de huurovereenkomst voortzet. Kom je er niet uit, dan kan de kantonrechter een uitspraak doen. Voor de vertrekkende huurder zeg je de huur op.

De opzegtermijn van een woning is 1 maand. De persoon die de woning verlaat, moet schriftelijk afstand doen van alle rechten en plichten van de woning. Dan kunnen we de naam op het huurcontract aanpassen naar degene die blijft. De huurovereenkomst is voor een minimale periode van 12 maanden aangegaan. Binnen deze periode kan de huur niet worden opgezegd. Zowel gezamenlijk niet, maar ook eenzijdig niet.

Om het contract aan te kunnen passen, vul je het formulier in Huur opzeggen voor een van de bewoners (medehuurder). We hebben de volgende informatie van je nodig:

  • Het nieuwe woonadres van de vertrekkende huurder.
  • Een formulier Inkomensgegevens, ingevuld door de huurder die in het huis wil blijven wonen. De achterblijvende huurder moet zelf de huur kunnen dragen. Met dit formulier kunnen we de inkomenseisen beoordelen en goedkeuren.
     

Bij echtscheiding of geregistreerd partnerschap
Ook als je uit elkaar gaat, bepalen jullie zelf wie er in de woning blijft wonen. Als jullie er samen niet uitkomen, wijst de rechter de woning toe aan één partij. Diegene die weggaat moet schriftelijk afstand doen van alle rechten en plichten van de woning.

Om het contract aan te kunnen passen, hebben we de volgende informatie nodig:

  • Een Huuropzegging medehuurder;
  • Een kopie echtscheidingsvonnis van de rechtbank waarin staat aan wie de woning is toegewezen;
  • Een bewijs van inschrijving van de echtscheiding in het BRP (Basis Registratie Personen van je gemeente).

    Woon je in een middensegment of vrijesectorwoning? 
    Houd er rekening mee dat er andere voorwaarden gelden om de huur op te zeggen. Bijvoorbeeld een minimale huurperiode van een jaar of een andere opzegtermijn. De bewoner die blijft in de woning, moet aan de inkomensvoorwaarden voldoen. Alle voorwaarden staan vermeld in het huurcontract.
Kan ik de laatste huurdag wijzigen? Kan ik de laatste huurdag wijzigen?

Bij het opzeggen van de woning heb je doorgegeven wanneer je uit de woning vertrekt. Dit noemen we de laatste huurdag. Deze dag kan je alleen wijzigen als er nog geen nieuwe huurder gevonden is. Als dit wel het geval is, kan het meestal niet.

Wil je de laatste huurdag veranderen? Neem dan contact met ons op via de chat. Klik hiervoor op het tekstwolkje onderaan de rechterkant van je scherm.