Veelgestelde vragen

Huur opzeggen

Hoe zeg ik de huur op? Hoe zeg ik de huur op?

U kunt de huur gemakkelijk zelf opzeggen in Mijn Alliantie. De minimale opzegtermijn is één maand vanaf de eerste werkdag waarop wij uw opzegging ontvangen. De maximale opzegtermijn is 3 maanden voor het einde van de laatste huurdag. Als u een vrijesectorwoning huurt, staat de opzegtermijn vermeld in uw huurcontract.

Let op: u kunt de huur niet telefonisch opzeggen. U kunt de huur alleen voor uzelf opzeggen. Als u de huur wilt opzeggen voor iemand die is overleden gaat dat op een andere manier.

Na opzegging van de huur ontvangt u een bevestigingsbrief van uw opzegging. Hierin staat waar en wanneer u de huissleutels kunt inleveren. Bij het inleveren van de sleutels geeft u ook het ingevulde meterstandenformulier af en (eventueel) het ingevulde overnameformulier. Let er op dat u de woning op de juiste wijze oplevert.

Huur opzeggen via Mijn Alliantie, stap voor stap uitgelegd:

Kan ik de laatste huurdag nog wijzigen na opzegging? Kan ik de laatste huurdag nog wijzigen na opzegging?

U heeft bij het opzeggen van de woning aangegeven wanneer u uit de woning vertrekt, dit noemen we de laatste huurdag. U kunt deze dag alleen wijzigen als er nog geen nieuwe huurder gevonden is. Als dit wel het geval is kan het meestal niet.

Een verzoek om een laatste huurdag te wijzigen vraagt u bij ons aan via het contactformulier

Komen nieuwe huurders de woning bezichtigen terwijl ik er nog woon? Komen nieuwe huurders de woning bezichtigen terwijl ik er nog woon?

Na ontvangst van uw huuropzegging gaan we op zoek naar nieuwe kandidaat-huurders. Deze geïnteresseerden komen tijdens een groepsbezichtiging langs in uw woning, op een datum en tijdstip dat met u is afgesproken. Bij deze bezichtiging is ook een medewerker van de Alliantie aanwezig. Hij/zij begeleidt de bezichtiging en adviseert u over het afhandelen van eventuele zaken die u wilt laten overnemen. 

Let op: laat geen kandidaat-huurders binnen in uw woning als de medewerker van de Alliantie er nog niet is. Vraag ze nog even buiten wachten.

We gaan niet altijd op zoek naar een nieuwe huurder. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat uw woning na uw verhuizing verkocht of gerenoveerd wordt. Na uw huuropzegging hoort u of de woning wel of niet wordt bezichtigd. Als er geen bezichtiging is met nieuwe huurders dan moet u uw woning schoon, heel en leeg aan ons opleveren, overname is dan niet mogelijk.


Hoe zeg ik de huur op als er iemand achterblijft? Hoe zeg ik de huur op als er iemand achterblijft?

Wanneer een medehuurder (iemand die ook op het huurcontract staat) de woning verlaat, en u blijft achter, hebben we meer nodig dan alleen een opzegging. 

Medehuur beëindigen
Als u samen huurt en dat wilt beëindigen, moet u met elkaar bepalen wie de huurovereenkomst voortzet. Komt u er niet uit, dan kan de kantonrechter een uitspraak doen. De opzegtermijn van een woning is een maand. Voordat wij de naam op het huurcontract wijzigen, moet degene die de woning verlaat schriftelijk afstand doen van alle rechten en plichten van de woning. Wij hebben van deze persoon nodig:

Bij echtscheiding of geregistreerd partnerschap
Ook als u uit elkaar gaat, bepaalt u zelf wie er in de woning achterblijft. Als u er samen niet uitkomt, wijst de rechter de woning toe aan één partij. Diegene die weggaat moet schriftelijk afstand doen van alle rechten en plichten van de woning. Wij hebben van deze persoon nodig:

  • Een opzeggingsformulier  dat door alle huurders op het huurcontract is ondertekend, stuur dit naar ons via het contactformulier;
  • Kopie echtscheidingsvonnis van de rechtbank waarin wordt vermeld aan wie de woning is toegewezen;
  • Een bewijs van inschrijving van de echtscheiding in het BRP (Basis Registratie Personen van uw gemeente).


Moet ik een nieuw adres doorgeven na huuropzegging? Moet ik een nieuw adres doorgeven na huuropzegging?

Als u de huur wilt opzeggen moet u het adres opgeven van de woning waar u naartoe verhuist. Dat is zo opgenomen in de huurovereenkomst:

'Huurder verklaart voor de uitvoering van de huurovereenkomst te hebben gekozen in het gehuurde totdat hij, bij het einde van deze huurovereenkomst, zijn nieuwe adres aan de verhuurder zal hebben medegedeeld.'

Wij nemen de huuropzegging alleen in behandeling als u het nieuwe adres aan ons doorgeeft.