Hoge energierekening

Hoge energierekening. Wat kan ik zelf doen? Hoge energierekening. Wat kan ik zelf doen?

Wat kun je zelf doen om op energie en gas te besparen?
Vaak kun je zelf ook iets doen om minder energie te verbruiken. Korter douchen, tochtstrippen plaatsen, de verwarming een graadje lager zetten of uitzetten in kamers die je niet gebruikt helpen al enorm. Wij geven je graag tips wat je kunt doen aan een hoge energierekening. 

Kijk ook wat jouw gemeente of een energiecoach voor jou kan betekenen. 

Energierekening niet te betalen? Neem snel contact op
Huurders die hun energierekening niet meer kunnen betalen, raden wij aan op tijd contact op te nemen met hun energieleverancier

Energietoeslag aanvragen bij gemeente
Je kunt een energietoeslag aanvragen bij je gemeente. Het bedrag is ongeveer € 1.300. Je kunt dit bedrag aanvragen als je minder verdient dan € 1.310,05 (alleenstaande) of € 1.871,50 (samenwonend) per maand. Heb je een bijstandsuitkering, IOAW-, IOAZ- of Bbz-uitkering? Dan krijg je de toeslag automatisch.

Wat is het prijsplafond van de energiekosten? Wat is het prijsplafond van de energiekosten?

Maximum prijs tot een bepaald verbruik, daarboven hoge prijzen
Het prijsplafond betekent dat er een maximaal tarief komt voor energie. Vanaf 1 januari geldt een maximale prijs voor de eerste 1200 kuub gas en de eerste 2900 kilowattuur stroom die je gebruikt. Een kuub gas kost dan maximaal 1,45 euro, een kilowattuur elektriciteit 40 cent. Het prijsplafond geldt voor heel 2023. Voor november en december komen het kabinet en de energiebedrijven met een tussenoplossing. 

Ik heb stadswarmte. Is hiervoor ook een prijsplafond afgesproken?
Naast de hoge tarieven voor stroom en gas, krijgen ook mensen die gebruik maken van het warmtenet te maken met hogere rekeningen. De prijzen voor stadsverwarming zijn namelijk gekoppeld aan de gasprijs. Op dit moment is de regering bezig met het uitwerken van de regeling voor mensen met stadswarmte. Dus het is nog onzeker hoe die regeling eruit gaat zien.

Voor vragen over stadswarmte kun je terecht bij je eigen energieleverancier van stadswarmte.

Hoe ontvang ik de korting op mijn energierekening? 
De korting op je energierekening wordt automatisch verrekend. Energieleveranciers verrekenen de korting met het maandelijkse termijnbedrag. 

De energiekosten stijgen. Wanneer verandert mijn energierekening? De energiekosten stijgen. Wanneer verandert mijn energierekening?

Wanneer je energiekosten veranderen, hangt af van je energiecontract. Betaal je een vast tarief voor energie? Dan betaal je tot het contract afloopt de afgesproken prijs. Je ziet in het energiecontract wanneer het afloopt. Dat is het moment dat de energieprijs voor jou verandert. 

Heb je een variabel tarief? Dan verandert de prijs van stroom of gas meestal twee keer per jaar, op 1 januari en 1 juli. Het kan zijn dat in je energiecontract andere afspraken staan. Vanwege de sterk gestegen energieprijzen passen verschillende energiebedrijven hun tarieven eerder dan januari of juli aan. Lees wanneer een energiebedrijf mag afwijken van de 2 wijzigingsmomenten op de website van Consuwijzer.