Door corona werken we anders. Onze balies zijn gesloten. Je kan een reparatie zelf online aanvragen. De wachttijden zijn langer, we vragen daarvoor je begrip. Regel je woonzaken gemakkelijk in Mijn Alliantie of neem contact op via chat of telefoon.
Veelgestelde vragen

Loden leidingen

Wat moet ik doen aan loden leidingen? Wat moet ik doen aan loden leidingen?

Loden waterleidingen worden volgens de wet sinds 1960 niet meer in huizen ingebouwd. De Alliantie heeft de meeste loden waterleidingen uit oudere woningen al vervangen door leidingen van koper of kunststof. Bijvoorbeeld bij onderhoud, renovatie of na een lekkage.

Pas geleden is gebleken dat er nog resten van oude waterleidingen kunnen liggen. Daarom onderzoekt de Alliantie of we nog loden leidingen in onze woningen van vóór 1960 hebben.

Op de pagina Loden leidingen lees je om welke woningen het gaat en hoe we onderzoek doen. Ook vertellen we hier wat er gebeurt als je loden leidingen hebt en wat je zelf kunt doen.
Wat is asbest? Wat is asbest?

In veel woningen van voor 1994 is asbest gebruikt. Asbest bestaat uit veel kleine vezeltjes die voor het oog niet zichtbaar zijn. Bij inademing kunnen ze ziekmakend zijn. Aanraken van asbesthoudend materiaal is niet gevaarlijk. De verkoop, het gebruik van, maar ook de bewerking van asbest (zoals schuren en slopen) is sinds 1994 verboden.

Er zijn twee soorten asbest:

  1. Hechtgebonden asbest: dit is een vorm van asbest waarbij de vezels stevig verankerd zijn in het basismateriaal (zoals bij golf- en gevelplaten met asbestcement en bloembakken). Zolang u het materiaal niet bewerkt, loopt u geen enkel risico.
  2. Niet-hechtgebonden asbest: hier zitten de vezels bijna niet vast in het basismateriaal. Ze kunnen eenvoudig losraken (zoals bij brandwerende beplating, spuitasbest en asbestkoord). U mag het product niet aanraken. Als u dat wel doet, kunnen er asbestvezels vrijkomen. Bij constatering van deze vorm, zal de Alliantie zo spoedig mogelijk gaan saneren.

Wij controleren alle woningen en woongebouwen op de aanwezigheid van asbest. Na het onderzoek ontvangen de bewoners een brief met toelichting. Hierin staat of en waar we asbest hebben aangetroffen. Als er asbest in de woning zit, geven we aan wat we met de asbest gaan doen. 

Als u zelf in de woning asbest verdacht materiaal tegenkomt, neem dan contact op met de Alliantie via het contactformulier. Ook wanneer het de algemene ruimte betreft, kunt u contact met ons opnemen.