Een woning vinden

Wat gebeurt er als ik een woning weiger?

Als u een woning aangeboden krijgt, kunt u deze accepteren of weigeren. Dit doet u zelf op de website van Woningnet. Er zijn deadlines verbonden aan deze reacties, dus doe dit zo snel mogelijk!

Er zijn veel mensen die een woning zoeken, corporaties proberen woningen zo goed en snel mogelijk toe te wijzen. U mag niet zomaar een woning accepteren en daarna weigeren. Dit heeft - per regio verschillende - gevolgen voor u als woningzoekende:

  • Almere: als u van tevoren zegt dat u de woning graag wilt bezichtigen en na de bezichtiging de woning niet accepteert heeft dit gevolgen voor uw inschrijving bij WoningNet regio Almere. Na drie keer weigeren wordt bovendien uw inschrijving geblokkeerd.
  • Amersfoort: u mag na de bezichtiging nog aangeven of u de woning wel of niet accepteert. Als u de woning heeft geaccepteerd en vervolgens alsnog weigert, kan dit gevolgen hebben. Als u de woning weigert nadat u deze eerder heeft geaccepteerd, dan heeft de Alliantie de mogelijkheid om u één maand huur in rekening te brengen.
  • Amsterdam: u mag na de bezichtiging nog aangeven of u de woning wel of niet accepteert. Als u de woning eerst heeft geaccepteerd en vervolgens alsnog weigert, kan dit gevolgen hebben. Let op: als u de woning weigert nadat u deze eerder heeft geaccepteerd, moet u € 75,- betalen. Zolang u deze kosten niet voldoet, is uw inschrijving geblokkeerd. U kunt dan niet reageren op woningen of een aanbieding ontvangen voor een andere woning. 
  • Gooi en Vechtstreek: na acceptatie van de woning kunt u alsnog de woning weigeren. Als u dit na het controleren en het goedkeuren van uw gegevens doet, kan de corporatie administratiekosten in rekening brengen.

Urgentiekandidaten mogen niet weigeren, zij lopen het risico dat hun urgentie komt te vervallen als zij een aangeboden woning weigeren.