Calamiteiten

Wat is PUR?

Pur is een chemisch product, polyurethaan, dat onder andere gebruikt kan worden voor het isoleren van woningen die last hebben van koude vloeren en tocht. PUR is op zichzelf een goed product met prima eigenschappen, mits het goed wordt toegepast en goed is uitgehard.

Er zijn twee soorten PUR:

  • een aaneengesloten spray die vooral onder vloeren wordt gebruikt voor een dikke isolatielaag, waarbij twee chemische componenten ter plekke worden samengevoegd;
  • in een spuitbus met montageschuim en ozonvriendelijk drijfgas erin, voor het dichten van naden en kieren.


Wat is er mis met PUR?
Met de tweede soort PUR, in een spuitbus, is niets mis en het kan gewoon gebruikt worden als vul- en montageschuim. Dit komt doordat het heel kleine hoeveelheden materiaal betreft en in de fabriek voor een goede mengverhouding in de spuitbus is gezorgd.
Met de eerste soort, die onder een gehele vloer door een speciaal bedrijf wordt aangebracht, zijn eind 2012/begin 2013 problemen aan het licht gekomen. Door foutieve verwerking op enkele plekken (overigens niet bij woningen van de Alliantie) zijn chemische stoffen vrijgekomen, waardoor de verwerker en/of de bewoners ziek zijn geworden.
De Alliantie heeft in maart 2013 besloten deze soort PUR bij voorkeur niet meer toe te passen. Het beleid rond PUR wordt hieronder toegelicht.

Beleid rond PUR
In de afgelopen jaren heeft de Alliantie in enkele projecten PUR toegepast als isolatiemateriaal. We hebben nooit klachten ontvangen over dit product. Ook zijn er geen vragen over gesteld door bewoners of anderen over het gebruik van dit product. Integendeel: in de woningen waar de vloeren zijn geïsoleerd met PUR-schuim hebben de bewoners geen last meer van koude voeten en tocht en heeft de isolatie dus het gewenste effect gehad. Voor zover we weten heeft niemand gezondheidsklachten gekregen door de toepassing van PUR.
De Alliantie past sinds maart 2013 PUR terughoudend toe, alleen onder stringente richtlijnen, of kiest voor alternatieve vormen van vloerisolatie.

Richtlijnen voor de toepassing van PUR
De Alliantie geeft de voorkeur aan het isoleren van vloeren met minerale wol, platen kunststof schuim, luchtzakken of milieuvriendelijke ‘isolatiechips’ of ‘-schelpen’.
Als we toch PUR toepassen hanteren we de volgende regels:

  • We informeren de bewoner altijd van tevoren als we PUR gaan toepassen als vloerisolatie;
  • Als de woning wordt nageïsoleerd met PUR, mogen de huurders niet aanwezig zijn;
  • We werken alleen met gecertificeerde producten en gecertificeerde applicateurs;
  • Tijdens het werk wordt goed geventileerd.


Hebt u nog vragen over PUR?
Als u bericht hebt ontvangen dat de vloer van uw woning binnenkort geïsoleerd wordt, kunt u contact opnemen met de betreffende projectleider van de Alliantie, die u kan informeren over welk materiaal we gaan gebruiken.

Voor algemene vragen kunt u contact opnemen met onze Klantenservice.