Calamiteiten

Ik heb de politie nodig. Welk nummer kan ik bellen?

Wanneer belt u welk nummer? Hieronder vindt u een overzicht.

112 - Spoedeisende gevallen 
In spoedeisende gevallen belt u 112 (het Europese alarmnummer).
Wat is nu spoedeisend? Voorbeelden zijn:

  • als u getuige of slachtoffer bent van een misdrijf (heterdaad melding);
  • als er een ongeval gebeurt of iets anders waarbij direct hulp verleend moet worden;
  • als er direct levensgevaar dreigt voor u of anderen.


Belt u mobiel? 
Dan krijgt u geen telefonist aan de lijn uit uw eigen regio. Omdat het technisch nog niet mogelijk is uw locatie te bepalen, krijgt u eerst het callcenter aan de telefoon van het Korps Landelijke Politie Diensten (KLPD). Om zo snel mogelijk geholpen te worden is het handig als u precies kunt aangeven wat uw locatie is. Kijk dus goed naar bijvoorbeeld kilometerpaaltjes, afslagen en straatnamen.

0900-8844 - Niet-spoedeisende gevallen (meldingen/vragen) 
Is het niet-spoedeisend (zonder zwaailicht), bel dan 0900-8844. Denk daarbij aan geluidsoverlast, jeugdoverlast, maar ook een opengebroken auto (als u er pas later achter komt. Als u de dader ziet, belt u direct 112) en een aanrijding met blikschade.
Ook voor het doen van telefonische aangifte of het maken van een afspraak voor een aangifte kunt u gebruik maken van 0900-8844.

Meld Misdaad Anoniem - 0800-7000 
Als u verdacht crimineel gedrag anoniem wilt doorgeven, kunt u gratis bellen met: 0800-7000. Dit nummer is zeven dagen per week te bereiken van 10.00 tot 22.00 uur.

Meer informatie op de website van de politie.

NB: vanuit de landelijke site kan ook regionale informatie worden opgezocht door de plaatsnaam in te toetsen op de homepage.