Ventilatie

Mijn afzuiging of ventilatie werkt niet goed. Wat kan ik doen? Mijn afzuiging of ventilatie werkt niet goed. Wat kan ik doen?

Beslagen ramen, plekken op het plafond en zelfs schimmel, ontstaan vaak door te veel vocht in huis. Dit komt in nieuwe en oude woningen voor. Het is daarom belangrijk om goed te ventileren.  

Werkt de ventilatie niet goed? Bekijk dan de volgende punten: 

  • Zijn de ventilatieroosters schoon? Je kunt de roosters schoon zuigen en met een nat doekje afnemen. Dan kan er weer verse lucht naar binnen. 

  • Mechanische ventilatie zorgt voor de afvoer van gebruikte lucht. Is de ventilatiekap schoon? Zuig de kap schoon en neem af met een nat doekje. De ventilatiekap is vaak in de keuken, douche of het toilet. 

  • Lekt het bij de mechanisch ventilatie? Dan ligt de oorzaak meestal ergens anders. Er komt bijvoorbeeld van buitenaf water naar binnen via de lucht afvoerbuis. Het is belangrijk om te weten waar het water vandaan komt. 


Werkt de mechanische ventilatie – ook na schoonmaken – niet of niet goed? Dan kun je direct contact opnemen met de expert. 

Het is dan handig om te weten of je een collectieve of individuele mechanische ventilaties hebt. Zit er een knop in de woning waarmee je de ventilatie aan of uit kan zetten? Dan is er een individuele mechanische ventilatie. 

Amersfoort 
Energiewacht 
088 2008555 
Amsterdam 
Bevico 
088 4009560  
Gooi en Vechtstreek 
Eltag 
0348 408188  
Almere 
Eltag 
0348 408188  


Hoe onderhoud ik mijn mechanische ventilatie? Hoe onderhoud ik mijn mechanische ventilatie?

Mechanische ventilatie zorgt voor de afvoer van gebruikte lucht. Veel gerenoveerde woningen en nieuwbouwwoningen hebben mechanische ventilatie.

De openingen van de mechanische ventilatie bevinden zich meestal in de keuken, toilet en douche. Deze moeten af en toe schoongemaakt worden. Dat doe je met een doekje en schoonmaakmiddel.

Zit er stof en viezigheid in het ventilatiekanaal? Ook dat is makkelijk schoon te maken:Hoe ventileer ik mijn woning? Hoe ventileer ik mijn woning?

Vochtproblemen - zoals beslagen ruiten, plekken op het plafond en zelfs schimmel - komen in nieuwe en oude woningen voor. Ze ontstaan van buitenaf maar ook door bezigheden zoals koken, wassen en douchen. Ventilatie van een woning zorgt ervoor dat het vocht het huis uit kan. Je leest meer over ventilatie in de brochure over ventileren

Nieuwbouwhuizen zijn erg goed geïsoleerd. Soms kan het vocht daardoor niet goed weg. Dat moet wel; het is belangrijk voor de gezondheid. Goed ventileren is dus belangrijk. Dan blijf je gezond en blijven de energiekosten laag:


Hoe voorkom ik schimmel? Hoe voorkom ik schimmel?

Ventileren is goed voor de gezondheid. Frisse lucht in huis zorgt ervoor dat vochtige lucht en vuile stoffen weg kunnen. Zo voorkom je schimmel in huis! Lees er meer over in de brochure over ventileren of bekijk wat je zelf kan doen: