Servicekosten 2024

Woon je in een sociale huurwoning, dan betaal je naast de kale huur meestal ook servicekosten. Servicekosten zijn kosten voor bijvoorbeeld schoonmaak, tuinonderhoud, gemeenschappelijke elektrakosten, de lift of een huismeester.

Servicekosten worden hoger

De kans is groot dat jouw servicekosten stijgen per 1 juli 2024 en dat je bij de eindafrekening moet bijbetalen. Helaas is dit niet te voorkomen. Want dit komt vooral door de hogere energieprijzen en andere prijzen die stijgen. In april 2024 versturen wij de huuraanpassing. Hierin lees je wat jouw nieuwe netto huur wordt per 1 juli 2024 en wat je nieuwe voorschot servicekosten wordt.

Eindafrekening servicekosten

Wij sturen 1 keer per jaar, voor 1 juli, een eindafrekening voor de servicekosten. Hierin lees je wat het afgelopen jaar de werkelijke kosten waren. Zijn deze kosten hoger dan wat je vooraf hebt betaald? Dan moet je bijbetalen. Door de hoge prijzen is de kans groot dat de eindafrekening dus duurder is dan anders.

Wat doen wij?

Wij doen er alles aan om de servicekosten zo laag mogelijk te houden. Door energie bijvoorbeeld zo voordelig mogelijk in te kopen en jaarlijks een vast tarief af te spreken. Zo proberen we dat er niet al te veel schommelingen in de prijzen zijn. Toch kunnen wij niet tegenhouden dat de servicekosten stijgen. In 2022 hadden we het voordeel van een laag tarief. Het tarief van 2023 is hoger door de crisis op de energiemarkt. Deze prijzen staan vast tot 1 januari 2024. Lees meer wat wij doen en wat je zelf kan doen aan een hoge energierekening.

Tegemoetkoming blokaansluiting bij gas, warmte en elektriciteit in 2023

Is je woning aangesloten op blokverwarming? Dan is er in 2023 een tegemoetkoming voor de gestegen energieprijzen, net zoals huishoudens reguliere energieaansluitingen.

Wat is blokverwarming?

Blokverwarming komt vooral voor in flats, woongroepen en studentenhuizen. Bij blokverwarming worden meerdere huizen verwarmd door 1 ketel. Als je hierop bent aangesloten, heb je geen eigen aansluiting en energiecontract. Je kon dus niet profiteren van het prijsplafond voor gas en elektriciteit. Gelukkig is hier nu ook een regeling voor.

Wat houdt de regeling in?


De overheid wil huishoudens met blokverwarming hetzelfde voordeel geven als huishoudens met een eigen aansluiting. Als verhuurder ontvangen wij deze subsidie van de overheid. Heb je blokverwarming? Dan verrekenen wij deze subsidie in 2024.

Hoe wordt de subsidie verrekend?
Het bedrag dat wij krijgen, halen we af van de totale warmtekosten. We verrekenen die tegemoetkoming met de afrekening van 2023. Zo worden de totale kosten van de eindafrekening lager. Je ontvangt de afrekening van de warmtekosten over het jaar 2023 pas in 2024. We weten nog niet precies  wat dit voor jou betekent en of het voorschot lager wordt.
Je hoeft zelf niets aan te vragen. Dit doen wij.

Voorschot servicekosten
In de mail over de huuraanpassing heb je kunnen lezen hoe hoog het bedrag van je voorschot servicekosten wordt vanaf 1 juli 2023. Bij dit bedrag hebben wij al rekening gehouden met de tegemoetkoming. Je voorschot servicekosten valt lager uit door deze tegemoetkoming. Als er geen tegemoetkoming zou zijn, was dit bedrag hoger geweest.

Voor wie is deze regeling?

De regeling is voor huurders met blokverwarming. Maar geldt ook voor huurders met stadswarmte die wordt doorbelast in de servicekosten en huurders met een collectieve aansluiting voor elektra in de woning. De regeling geldt alleen voor gebruik van warmte en/of elektra (en soms warm tapwater) in de woning. En niet voor algemene ruimten of een gemeenschappelijke woonkamer.