Huuraanpassing 2023

Ieder jaar passen wij op 1 juli onze huurprijzen aan. Je hebt hierover een e-mail gekregen. We vertellen je graag meer over de jaarlijkse huuraanpassing. Ook vind je hier andere handige informatie en geven we antwoord op vragen die je misschien hebt. 

Nieuwe huur betalen

Je nieuwe huur betalen

Vanaf 1 juli betaal je aan ons het nieuwe huurbedrag wat staat in het voorstel huuraanpassing.

  • Betaal je de huur automatisch door een machtiging? Dan hoef je niets te doen. Je betaalt automatisch het nieuwe bedrag.
  • Betaal je via iDEAL vanuit de mail of Mijn Alliantie? Dan staat daar vanaf 1 juli 2023 het nieuwe bedrag.   
  • Schrijf je de huur elke maand over via uw bank of maakt een instantie de huur over? Zorg dan zelf dat het goede bedrag wordt overgemaakt.   
Servicekosten icoon

Servicekosten

Woon je in een sociale huurwoning, dan betaal je naast de kale huur meestal ook servicekosten. Servicekosten zijn kosten voor bijvoorbeeld schoonmaak, tuinonderhoud, gemeenschappelijke lift of een huismeester. De kans is groot dat jouw servicekosten stijgen per 1 juli 2023 en dat je bij de eindafrekening moet bijbetalen. Helaas is dit niet te voorkomen. Want dit komt vooral door de hogere energieprijzen en andere prijzen die stijgen. Je ontvangt de eindafrekening voor 1 juli 2023 in je mailbox.

In je voorstel huuraanpassing staat hoe hoog jouw servicekosten worden per 1 juli 2023. Tegen servicekosten kun je geen bezwaar maken.

Puntensysteem icoon

Puntensysteem

Voor sociale huurwoningen geldt het puntensysteem (WWS). Een woning krijgt punten voor verschillende onderdelen. Zoals de grootte van de woning of het aantal slaapkamers. Hoe meer punten een woning waard is, hoe hoger de huur mag zijn. Dit heet het woningwaarderingsstelsel (WWS), en noemen we ook wel puntensysteem. De maximale huurprijs kan wijzigen door nieuwe regels voor de Woningwaardering en door een nieuwe waardebepaling van de WOZ.

Wil je meer weten over woningwaardering?

Huurverlaging icoon

Huurverlaging

Misschien heb je er al over gehoord of gelezen. Dit jaar heb je misschien recht op huurverlaging. Wij vragen hiervoor gegevens op bij de Belastingdienst. Heb je recht op huurverlaging? Dan heb je hierover in mei bericht van ons ontvangen.

Is je inkomen of samenstelling van jouw huishouden kort geleden veranderd? Dan kan het zijn dat je de huurverlaging niet automatisch krijgt. Je kunt dan zelf een huurverlaging bij ons aanvragen. We nemen dan contact met je op om te bespreken welke gegevens wij van je nodig hebben.

Handige websites en telefoonnummers

Belastingdienst

Informatie over huurtoeslag. Bel 0800-0543 (gratis) of ga naar

Huurcommissie

Informatie over bezwaar maken


Rijksoverheid

informatie over huurbescherming, huurcommissie, servicekosten, woningwaarderingsstelsel